Kai gyvenimas duoda citrinų...
Citrinos yra vienas populiariausių skonių pasaulyje. Nuo drėgno citrinų pyrago iki gaivaus citrinų šerbeto - šis aštrus citrusinis vaisius naudojamas įvairiuose gardžiuose patiekaluose. Jau nekalbant apie tai, kad ji yra šio citrininių batonėlių recepto akcentas! Ir vis dėlto kelias, kuriuo jis pasiekė mūsų stalą, vis dar šiek tiek neaiškus.
Ekspertai mano, kad pirmieji citrusiniai medžiai augo Asamo, Mianmaro ir Kinijos Junano provincijos regionuose (1) Iš ten jie paplito per Pietryčių Aziją į Australiją ir toliau į visą pasaulį.
Tyrimai rodo, kad šiuolaikinės citrinos yra rūgščiojo apelsino ir citrinmedžio hibridas(2). Manoma, kad į Europą jos atkeliavo per pietų Italiją apie 200 m. po Kristaus, nors galėjo atrodyti šiek tiek kitaip nei tos, kurias šiandien naudojame savo citrininių batonėlių recepte. Kristupas Kolumbas 1493 m. šiuos vaisius atvežė į Ameriką.
Žmonės citrinas vertino ne tik dėl jų skonio, bet ir išvaizdos, kvapo ir gydomųjų savybių. Senovės Romoje šis vaisius dėl savo retumo buvo brangus elito statuso simbolis. Po kelių šimtų metų Didžiosios Britanijos karališkasis laivynas pradėjo dalyti citrinų sultis savo jūreiviams, kad išvengtų skorbuto ir jį gydytų (3).
Šiandien ūkininkai augina keletą citrinų veislių visame pasaulyje - nuo Ispanijos iki Kalifornijos. Dėl gaivaus skonio, įspūdingos naudos sveikatai ir lengvo prieinamumo šis vaisius tapo pagrindiniu virtuvės ir restoranų patiekalu visame pasaulyje. Be to, citrinas galite naudoti aromaterapijoje nuotaikai pakelti arba odos priežiūros priemonėse veido spalvai pagyvinti. Visa tai reiškia, kad su citrinomis galima nuveikti kur kas daugiau nei tik pasigaminti limonadą!