Nesvarbu, ar mėgstate lengvą, kartoką skonį, ar norite išbandyti alaviją dėl jo puoselėjamųjų savybių, alavijas yra ingredientas, kuris šturmuoja sveikatos pasaulį. Štai mūsų mėgstamiausi alavijo receptai, pagaminti iš sveikų augalinių ingredientų.
Kas yra alavijas?
Alavijas yra sukulentas su būdingais dygliuotais žaliais lapais, augančiais rozetės forma. Priešingai nei manoma, tai nėra kaktusas (visi kaktusai yra sukulentai, bet ne visi sukulentai yra kaktusai!).
Jis linkęs augti karštose, sausringose sąlygose, todėl išsiugdė neįtikėtiną gebėjimą kaupti bet kokį vandenį. Nors iš išorės atrodo sausas ir kietas, jo lapuose susikaupia įspūdingas kiekis skysčio.
Tai pasiekiama sukuriant į gelį panašią medžiagą, kuri sulaiko kuo daugiau vandens,
https://youtu.be/m6RYscU70VI
Ar visas alavijas yra valgomas?
Techniškai galima valgyti sveikus alavijo lapus, tačiau to daryti nerekomenduojame. Pirma, valgomą alavijo rūšį (aloe vera barbadensis Miller) galite supainioti su kita, ne tokia draugiška versija. Antra, odelė yra kieta ir ne itin maloni valgyti, nors ją galite pašalinti.
Trečia, alavijo sudėtyje yra medžiagos, vadinamos lateksu arba sultimis - geltono skysčio, kuris yra tarp augalo odos ir viduje esančio gelio. Pagrindinė jo sudedamoji dalis yra medžiaga, vadinama aloinu. Ji labai karti ir gali turėti neigiamą poveikį.
Alavijo reputacija kaip stipraus vidurius laisvinančio preparato daugiausia susijusi su jo lateksu. Nenuostabu, kad vartojant per daug latekso, be kitų nemalonių padarinių, gali prasidėti viduriavimas, pilvo skausmai ir vėmimas. Jis taip pat gali pakenkti inkstams ir net paskatinti ankstyvą nėščių moterų gimdymą. Visos šios priežastys yra svarbios, kad jo vengtumėte!(1)
Kai žmonės kalba apie alavijo vartojimą, valgymą ar gėrimą, paprastai turi omenyje tik lapų viduje esantį gelį. Iš tiesų, juk ten ir taip yra visų sveikų maistinių medžiagų. Taigi, patariame laikytis šio produkto ir vengti latekso bei odos.
Žinoma, jei norite išvengti visų rūpesčių, susijusių su odelės ir latekso šalinimu, o paskui patys susmulkinti ir išgauti vidines lapų sultis, labai rekomenduojame mūsų ekologiškas alavijo sultis!